אני בדיאטה ולא יורדת במשקל: מה קורה פה בעצם?
אם היה לך שקל על כל פעם ששמעת את המשפט "אני בדיאטה אבל המשקל שלי מסרב לזוז", היית כנראה יכולה להרשות לעצמך מנה בוקר של פנקייקים (ולא להרגיש אשמה!). אבל מה בעצם קורה כאן? למה אנחנו אוכלים חסה וסופרים גרגרי אורז כמו חוקרים בכימיה, ובכל זאת הקילוגרמים מחליטים להידבק אלינו כאילו אנחנו דבק מגע? אה, גברת, יש כאן הרבה יותר ממה שנראה לעין.
קלוריות נכנסות, קלוריות יוצאות? זה לא כל הסיפור
בואי נתחיל מהבסיס – את בוודאי שמעת את המשוואה הפשוטה: כדי לרדת במשקל, צריך להוציא יותר קלוריות ממה שמכניסים. נשמע הגיוני, נכון? ובכן, מתברר שזה קצת יותר מסובך מזה. הגוף שלך הוא לא מחשבון עם פונקציות מתקדמות, הוא מכונה חכמה עם ניסיונות אינסופיים לאזן את עצמו בכל רגע נתון.
יש כמה גורמים שאפשר לזרוק למשוואה המרתקת הזו:
- חילוף חומרים איטי: הגוף שלך עשוי להאט אותו באופן טבעי אם הוא מרגיש שאת במצוקה קלורית.
- שינה לא מספקת: כן, זה נכון. שינה קצרה יכולה לשבש את ההורמונים שאחראים לרעב ושובע.
- מתח: מכירה את קורטיזול? ההוא שמגיע כשאת בסטרס? הוא חבר גרוע שמתעקש לשמור שומנים ב"גוף לחרום".
- מחזור ארוחות: אם את קופצת על ארוחות או אוכלת יותר מדי בבת אחת, שיואו, הגוף שלך לא אוהב את זה.
אולי זה פשוט ה"מזון הבריא" שלך?
בואי נדבר רגע על אותו "מזון בריאות" שאת כל כך מתלהבת ממנו. לדוגמה – מוזלי אורגני? ככה. מכילה סוכר כמו קינוח במסעדה צרפתית. או מה עם גרנולה "נטולת אשמה"? חשוב לבדוק מה כתוב על התווית שם למטה. לפעמים הדברים שאנחנו חושבים שעוזרים לנו, הם בדיוק אלה שמעקבים אותנו.
אז מה עושים?
קבלי כמה טיפים פרקטיים:
- בדקי כל מה שנכנס לפה. מה הכי טבעי? מה הכי פשוט? לכי על זה.
- שימי לב לכמויות. אפילו דברים טובים כמו אבוקדו ואגוזים יכולים להיות קטלניים במשקל אם מגזימים.
- אל תתני ל"אורגניות" לשטות בך. טבעי זה לא בהכרח רזה.
דיאטות קיצוניות: לא הפתרון שאת מחפשת
ראית את הדיאטות שקורצות לך בפינטרסט? דיאטת מרקים? דיאטת בננות? למצמץ פעם אחת, כבר נשמע טוב, אבל המטורפים האלו עשויים להרוס את היחסים שלך עם האוכל (וגם את הבריאות). חשוב להבין: ירידה דרסטית בקלוריות לא רק שאינה בת קיימא, היא עלולה לגרום לגוף שלך לעבור למצב "חסכון באנרגיה". כן, בדיוק ככה הוא חוסך.
ומה עם אימונים?
שאלה טובה! פעילות גופנית חשובה, אבל כמו בדיאטה, העניין הוא איזון. אם את מתאמנת כמו מכונה בלי לתת לגוף מספיק "דלק" (קלוריות), הוא יתחיל להתנגד. יותר מזה, אם את רק עושה אירובי בלי לשלב אימוני כח, את מפספסת את היכולת לבנות מסת שריר – מה שיעזור לחילוף החומרים שלך בקומה ה-200.
חמש שאלות שאולי שאלת את עצמך:
- השאלה: כמה צריך לשתות מים ביום?
התשובה: לפחות 8 כוסות מים, ולפעמים יותר אם את שותה הרבה קפה או מתאמנת. - השאלה: האם לכלול פחמימות בתפריט?
התשובה: בהחלט. פחמימות מורכבות, כמו קינואה או בטטה, יכולות להיות חלק ממך. - השאלה: אני מתאמנת ונשקלת כל יום. למה זה משתנה?
התשובה: שינויים יומיים במשקל יכולים להיות כתוצאה מנוזלים, מחזור או שינויים קטנים בתפריט. - השאלה: האם כדאי לדלג על ארוחת ערב?
התשובה: ממש לא! עדיף ארוחה קלה מאשר להגיע רעבה מדי בבוקר. - השאלה: איך אני יכולה לדעת אם אני אוכלת מספיק?
התשובה: אם את מרגישה רעבה כל הזמן או חלשה, כנראה שאת לא אוכלת מספיק.
חייכי, את עושה שינוי חשוב
בסופו של דבר, ירידה במשקל היא כמו ריקוד טנגו. זה לא קורה ביום אחד, ולא צריך לפוצץ את הרצפה ברגליים. תסמכי על הגוף שלך, תתחברי אליו, ותביני שדיאטה היא לא עונש – היא הזדמנות לטפל בעצמך. ותזכרי: אם משהו לא עובד, לא נורא, הכול ניתן לתיקון.
ועכשיו נשאר רק דבר אחד לעשות – ליהנות מהתהליך!