מי ידע? חוסר איזון הורמונלי משפיע על הרבה יותר ממה שחשבתם
איך כל זה קשור להורמונים שלך?
פעם שמעתם את הביטוי "הכול עניין של חומרים כימיים בראש"? ובכן, מסתבר שהחיים שלנו לא רק בראש, אלא גם נמצאים בכל מיני בלוטות קטנטנות בגוף, שמחליטות, באופן מאוד מרושע לפעמים, איך אנחנו מרגישים, חושבים ומתנהגים. קוראים לזה הורמונים, ואם הם יוצאים מאיזון – ובואו נודה בזה, הם יוצאים מאיזון לא מעט – התוצאות יכולות להיות… מפתיעות, נגיד בעדינות.
אז מה זה בכלל חוסר איזון הורמונלי? וכמה כבר זה יכול להשפיע על חיינו? ובכן, תכינו כוס קפה, כי מה שהולך לבוא כאן יכול לזעזע אתכם כשהוא עטוף בלא מעט הומור (ומה לעשות, זה המצב).
מהם הסימנים ה”מעניינים” שחוסר איזון מביא איתו?
הורמונים הם כמו מנצח בתזמורת; כלים שונים מייצרים אותם, ומטרתם היא לוודא שהכול מתואם. כשהמנצח מטעה טיפה את הקצב? הופ, כאוס. הנה כמה מהסימנים שיכולים להציע שההרמוניה ההורמונלית שלכם פשטה רגל:
- עייפות של "למה לעזאזל אני כל כך עייף?" – אתם ישנים כמו דוב חורף ועדיין קמים מותשים? ייתכן שזה לא כי התוכנית בנטפליקס מדהימה מדי, אלא כי ההורמונים החליטו לבצע מחאה.
- מצבי רוח על סטרואידים – לוח זמנים רגשי יומי של חיוך-דמעה-כעס שיכול להטריף אפילו את הכלב שלכם? ברוכים הבאים לעולם של חוסר איזון.
- שינויים בלתי נסבלים במשקל – "אתם חיים על חסות ולפעמים חתיכת שוקולד, אז למה המכנסיים לא נסגרים???" זו שאלה שההורמונים כנראה צוחקים עליה.
- בעיות עור – הנה זה בא: פצעונים, עור יבש או שמן מדי, או אפילו נשירת שיער! כן כן, הכל באשמתם.
- תשוקה מוזרה (או בכלל לא תשוקה) – לא תבינו איך בדיוק, אבל יש להם גם את המילה האחרונה בכל עניין הליבידו.
למה הורמונים לפעמים מתנהגים כמו מתבגרים?
אתם בטח שואלים את עצמכם, "למה כל זה קורה לי?" ובכן, התשובה היא שגם מערכת הורמונלית יכולה להיות די דרמטית. דברים כמו לחץ חרוני, תזונה קלוקלת, אורח חיים סוגרני או מתיש, ואפילו הגיל עצמו (סליחה, אבל אנחנו מזדקנים) – כל אלה הם טריגרים מעולים (מבחינתם) לגרום לשיבושים.
זה לא נגמר כאן. יש אפילו ימים מסוימים בחודש שמספיקים לבחוש לנו את כל העסק, אם אתם מבינים למה אני מתכוון. ואם נוסיף לזה הריון, לידה, הנקות ושנים מתקדמות? המצב רק מסתבך.
כמה שאלות ותשובות שרציתם לשאול (או שלא):
1. האם תמיד אפשר להרגיש שמשהו לא בסדר?
לא תמיד! לפעמים חוסר האיזון מאוד מתוחכם ונראה כמו "איש רגיל עם תקופות לא ברורות", ככה שגם אתם לא תחשדו.
2. מה עושים אם חושדים?
פונים למומחה! זה לא הזמן להמר על עצמכם ולעשות "חיפוש בגוגל". בדיקות דם, בן אדם!
3. האם חוסר איזון הורמונלי חולף מעצמו?
לפעמים כן, אבל למה להיות פאסיביים? אורח חיים מתאים, תזונה ומעקב יכולים לתקן הרבה.
4. מה הסיכון לא לטפל בזה?
תשובה קצרה: להזניח את זה זה כמו להחליט לא לתקן דירה שגג שלה מתחיל לדלוף. חכו, יגיע עוד רעש.
5. האם כדאי לי לשנות את כל התפריט שלי?
לא בהכרח, אבל תזונה מאוזנת לגמרי יכולה לעזור להפחית את רמת האטרף (שלכם ושל ההורמונים).
איך מחזירים את ההרמוניה?
אז איך מחזירים את הטראמפולינה ההורמונלית הזו למצב יציב? קודם כל, התאימו את אורח החיים שלכם. תתחילו לאכול מאוזן, תנסו לישון בשעות הגיוניות (שימו שעון מעורר גם לכיבוי המסכים!) וכמובן – תזוזו. פעילות גופנית היא לא רק בשביל המראה, היא ממש "דורשת" מההורמונים שלכם להיכנס למסלול.
אחר כך כדאי לעבור בדיקה רפואית, ולעיתים גם טיפול ממוקד יוכל לפתור בעיות מורכבות. אל תדאגו, אתם לא לבד בזה. למען האמת, רוב האנשים חווים רגעים של חוסר איזון במהלך חייהם.
אז למה בעצם זה כל כך חשוב?
בלי ההורמונים, אין לנו שיווי משקל, אין לנו שקט נפשי, ואין אפילו תחושת נורמליות בסיסית. זה כמו לנסות לנהוג מכונית בלי הגה. אז בפעם הבאה שתרגישו ש"משהו לא יושב טוב", אל תשכחו שיכול להיות שזה לא "אתם" – זה הם.
שמרו על ההורמונים שלכם, כי בסופו של דבר, הם אלה ששומרים עליכם (או לפחות זה הרעיון).