איך להתגבר על אכילה רגשית
את מכירה את זה: יום עבודה ארוך, הראש לא מפסיק לחשוב, והיד פתאום מוצאת את עצמה עם כפית וחצי צנצנת נוטלה, בלי שום זיכרון איך הגעת לשם? או אולי כשהחדשות מחרידות, והדבר ההגיוני היחיד שמתקרב למנחם הוא חבילה שלמה של גלידת שוקולד? אם ענית "כן" (או צעקת "זה אני!" מול הטקסט), כנראה שגם את נפלת בפח של אכילה רגשית. וזה בסדר – את לא לבד. כולנו היינו שם. אבל היי, יש חדשות טובות: אפשר להתגבר על זה, ובמקביל ללמוד משהו ממש מעניין (ואפילו משעשע) על עצמנו בדרך.
מה זו בכלל אכילה רגשית ולמה זה כל כך מפתה?
אכילה רגשית היא התופעה שבה אנחנו פונים לאוכל לא כי אנחנו רעבים, אלא כי אנחנו מחפשים נחמה, הסחת דעת או פשוט עוגן שייתן תחושת ביטחון כשכל השאר קורס. מתחשק לנו משהו קטן "לנשמה". נשמע תמים, נכון? אבל העניין הוא שכשזה קורה, זה לא באמת פותר את הבעיה – זה רק מעמעם אותה לרגע קצר, ואז אנחנו נשארים עם תחושת אשמה. מעגל קסמים קטנטן ומעיק.
אז למה אוכל? פשוט, כי אנחנו מתוכנתים לזה. מילדות, אוכל מתקשר אצלנו לשמחה, פרסים ואהבה. אמא שלכם אפתה עוגת שוקולד כשהציון בבגרות עלה? לא פלא שברגע של סטרס אתם חולמים רק על בראוניז! או במילים אחרות: האוכל הוא השורש של נוסטלגיה רגשית.
השלב הראשון: לזהות את הטריגר
כדי להתחיל להתגבר על אכילה רגשית, צריך קודם להבין מה בכלל גורם לזה לקרות. אחת הדרכים הטובות ביותר להתחיל היא פשוט לשים לב למתי זה קורה. הנה כמה שאלות שכדאי לשאול את עצמכם:
- מתי אני מרגיש את הדחף לאכול? האם זה אחרי ויכוח? כשאני לבד מול הטלוויזיה?
- איזה סוג של אוכל אני מחפש? האם אלה תמיד מתוקים? מלוחים?
- איך אני מרגיש לפני שאני אוכל בצורה כזו? האם אני עצבני? משועמם? שמח?
- איך אני מרגיש אחרי? האם אני מרוצה? או מאוכזב מעצמי?
ברגע שתתחילו לחקור את הדפוסים, תגלו דברים ממש מרתקים על ההרגלים שלכם. אולי בעצם, ה"נשנוש הלילי" שלכם לא באמת קשור לרעב, אלא רק לעובדה שאתם צריכים מנוחה מנטלית? אולי אתם כועסים, ומחפשים דרך להרגיש ביטחון?
בואו נשחק – חמש דרכים לנצח את האכילה הרגשית
אז מה עושים עם זה? הגיע הזמן להפשיל שרוולים! הנה רשימה חמודה של חמישה טיפים יעילים, חלקם יצחיקו אתכם, אבל מבטיחים לעשות את העבודה:
- פרק עצבים… אבל לא במקרר! במקום לפנות לארון המתוקים אחרי יום קשה, נסו לדפוק כרית או לעשות ריצה קצרה מסביב לבלוק. זה יפתיע כמה שזה משחרר.
- חטיפי "חירום" אלטרנטיביים: כשאתם יודעים שאתם נוטים לנשנש בזמנים מסוימים, מלאו את הבית בחטיפים בריאים וטעימים – חתיכות ירקות עם חומוס, אגוזים, או אפילו פירות קפואים. זה עדיין מספק, אבל בלי כל תחושת האשמה.
- הפסקה של חמש דקות: קחו נשימה עמוקה. אם אתם חשים דחף לאכול, המתינו חמש דקות ונסו להבין אם זה רעב אמיתי או רגש. תתפלאו כמה פעמים תגלו שמדובר בדבר השני.
- תכתבו את זה: התחילו לנהל יומן רגשות. זה פשוט, אבל עוזר לחבר את הנקודות ולראות את הדפוס המוביל לאכילה רגשית.
- שימו שכפ"ץ של חמלה עצמית: זכרו שזה בסדר לטעות ולהיכנע מדי פעם. אתם לא רובוטים, וזה חלק מהעניין. גם הפחות מהנים שבינינו צריכים לפעמים עוגייה.
חמש שאלות נפוצות על אכילה רגשית
1. האם אכילה רגשית היא תמיד דבר רע?
ממש לא תמיד. לפעמים קינוח קטן או חטיף כשאתם עצובים הם בדיוק מה שהנפש דורשת. הבעיה מתחילה כשההרגל הופך לאוטומטי ונפוץ מדי.
2. איך מבדילים בין רעב אמיתי לאכילה רגשית?
רעב אמיתי בדרך כלל מתגבר בהדרגה ואינו מחפש מאכלים מסוימים, בעוד שאכילה רגשית מגיעה בפתאומיות ועם רצון עז לאוכל מסוים.
3. האם אפשר להיגמל לגמרי מאכילה רגשית?
לא בטוח שצריך "להיגמל", אלא ללמוד לנהל אותה ולהפחית אותה. העניין הוא לייצר איזון.
4. למה אני נופל לזה אם אני יודע שזה לא טוב לי?
הרגלים והתניות רגשיות חזקים ממודעות. אל תכעסו על עצמכם; זה טבע האדם.
5. איך מונעים נפילה ברגעים קשים?
הכנה מראש היא המפתח. הכינו את עצמכם עם כלים חלופיים להרגיע את הראש והלב – מוזיקה טובה, חבר לטלפון, או אפילו הליכה קצרה.