חוסר איזון הורמונלי – סיבות מפתיעות שעשויות להפתיע אתכם

חוסר איזון הורמונלי – מה בעצם גורם לכל הבלגן הזה?

הורמונים. אותם חומרים מסתוריים שמסתובבים בגוף שלנו כמו שליחים בקדחת פעילות, שולחים פקודות ומוודאים שהכל פועל כמתוכנן. אבל מה קורה כשהשליח מתחיל לפשל? חוסר איזון הורמונלי – זה מה שקורה. ולמרות שזה נשמע כמו בעיה של כימאים, המציאות היא שכל אחד מאיתנו יכול למצוא את עצמו במאבק מול זירה הורמונלית סוערת. אז מה בעצם גורם לחוסר איזון הזה? קחו נשימה (כי זה חשוב, נגיע לזה בהמשך) ונתחיל לחקור.

1. מתח – אותו חבר מעצבן שמסרב לעזוב

החיים יכולים להיות מטורפים: דד-ליינים בעבודה, פקקים, הפתעות לא מתוכננות – כל אלה מכניסים את הגוף שלכם למצב "לחץ תמידי". מה הבעיה? הורמון הקורטיזול (המכונה גם הורמון המתח) מתחיל להשתולל. כשהוא ברמה גבוהה לאורך זמן, הוא יכול לשבש הורמונים אחרים כמו אינסולין או טסטוסטרון. בעצם, המתח הופך למנהל הרע של המערכת ההורמונלית שלכם.

  • לא מצליחים לישון? ייתכן שזה הקורטיזול.
  • תחושת רעב מוזרה בסוף יום? שוב, קורטיזול.
  • עצבנות בלתי מוסברת? נכון, ניחשתם נכון…

2. תפריט הכולל: פחמימות פשוטות ו-4 קפה ביום

אם התפריט שלכם מבוסס יותר על ריבים עם הקיבה מאשר תזונה אמיתית, זה הזמן לשלוח להורמונים שלכם התנצלות רשמית. סוכר, קפאין, אוכל מעובד – הם משבשים את רמת הסוכר בדם ומעמיסים על האינסולין. וכשהאינסולין משתגע, תאמינו או לא, הוא מזמין לחגיגה גם הורמונים נוספים כמו אסטרוגן או טסטוסטרון. כוס קפה שלישית היום? אולי כדאי לשקול גרסה חסרת קפאין. אנחנו רק אומרים.

האם כדאי לגמרי לוותר על סוכר?

לא בהכרח. הכול שאלה של מינון וסוג. פירות, למשל, מספקים סוכר טבעי ומכילים גם סיבים תזונתיים שיעזרו לשמור על רמות הסוכר מאוזנות.

3. שינה: המפגש שלא מגיעים אליו

אתם מכירים את זה: עוד פרק אחת בנטפליקס הופך לשניים, שלושה, והופ… כבר 2 בלילה. שינה לא מספקת היא מתכון בטוח לחוסר איזון הורמונלי. בשלב הזה נכנסת הפתולוגית של המלטונין (הורמון השינה) שמשדרת פקודות לגוף ולעיתים משפיעה לרעה גם על הלפטין (שמנהל את תחושת הרעב). ובקיצור, מחר, חוץ מהעייפות, אתם גם תמצאו את עצמכם רעבים פי שניים ממה שהייתם חושבים.

אז כמה שעות שינה באמת צריך?

המינימום המומלץ? 7-8 שעות בלילה. פחות מזה, והגוף מתחיל לצלצל באזעקות מבפנים.

4. גיל – כשגם ההורמונים מרגישים את הזמן

אי אפשר לדבר על הורמונים בלי לדבר על הגיל. כי כמו שיין משתבח, אבל מריח רע כשהוא נשפך על השטיח, כך גם ההורמונים שלנו מזדקנים. נשים רבות למשל חוות שינויים הורמונליים משמעותיים בגיל המעבר; גברים חווים ירידה בטסטוסטרון. הגוף פשוט לא אותו דבר, והורמונים כמו אסטרוגן, פרוגסטרון ואחרים מתחילים לשחק את "משחק הכיסאות".

האם יש דרך לעכב את ההשפעות?

זה אפשרי במידה מסוימת. אורח חיים פעיל, תזונה מאוזנת והרבה אהבה עצמית (כי כן, גם זה עוזר) יכולים להאט את הקצב. אבל עיכוב לא אומר מניעה מוחלטת; אז אל תבנו על זה.

5. גורמים סביבתיים בלתי צפויים

הסביבה שלנו גם היא שחקן מפתח במשחק החוסר איזון הזה. כימיקלים במוצרי קוסמטיקה, חומרי הדברה במזון, רעלים מהאוויר – כל אלו עלולים לשבש את מערכת האנדוקרינית שלנו וליצור תוהו ובוהו שלם. חומרים כמו ביספנול A ופוטלי חומרים דמויי אסטרוגן הפכו בעשורים האחרונים לחשודים המידיים בכל פעם שאנחנו נתקלים בתעלומות הורמונליות.

  • משתמשים בפלסטיק במיקרוגל? אולי כדאי לחשוב שוב.
  • ריח מוזר במוצרי קוסמטיקה? רמז לאיזשהו כימיקל לא חביב.

איך אפשר להגן על עצמנו?

חפשו חלופות "טבעיות" למוצרים שאתם משתמשים בהם. שמרו על סביבה נקייה, אבל לא אובססיבית מדי – בכל זאת, אי אפשר להכניס את כל העולם למזגנים.

6. פעילות גופנית – כן, אבל במידה

תשכחו את המשפט "יותר זה יותר טוב". בפעילות גופנית, האיזון הוא השם השני שלה. אימונים מוגזמים יכולים להוביל לירידה מסוכנת באסטרוגן אצל נשים, בעוד שאצל גברים זה יכול לשבש את רמת הטסטוסטרון. כל זה הוא תזכורת חשובה לכך שהמרוץ אחרי הכושר – איך נאמר בעדינות – צריך לנוח גם הוא מדי פעם.

כמה זה "מספיק"?

כשלוש עד חמש שעות בשבוע של פעילות מתונה

מוזמנות לשתף:

בואו נדבר:

השאירי פרטים
ואחזור אליך ממש מהר עם כל המידע :)

*השירות מתמקד בנשים

מאמרים נוספים