האם גם אתם סובלים מ"מצבי חירום של מקרר"? על הפרעות אכילה קלות ומה אפשר לעשות
כולנו מכירים את זה: השעה 23:47 בלילה, המקרר נפתח בפעם העשירית ביום, ומולך ניצבת האריזה של הגלידה שנשבעת שלא תיגע בה שוב. ואז… הכפית מדברת קודם, ההבטחות מתפוגגות, ואתה מוצא את עצמך מחפש את הגלידה הבאה. אם זה נשמע לך מוכר, יתכן מאוד שמדובר לא רק ברעב חולף אלא אולי בסוג של הפרעת אכילה קלה.
העולם היום מלא באתגרים כשזה מגיע לאכילה. מצד אחד, המחקר מתקדם, אנשים מבינים איזה אוכל בריא יותר ואיזה לא. מצד שני, קל להרגיש לכוד בין הרצון להתנהלות נכונה לבין פיתויים שקופצים מכל פינה. אז מה בדיוק עומד מאחורי התופעה הזו של גיחות ליליות למקרר ומה עושים עם זה? בואו נצלול לעומק.
מה זה בכלל "הפרעת אכילה קלה"?
אז קודם כל, בואו ניישר קו. כשאנחנו מדברים על "הפרעת אכילה קלה", לא מדובר על הפרעות חמורות כמו אנורקסיה או בולימיה, אלא על דפוסי אכילה שנראים פחות דרמטיים, אבל עדיין משפיעים על היומיום שלנו, על הגוף שלנו ואפילו על מצב הרוח.
- אכילה מתוך שעמום – כן, זה חוקי, אבל פחות מומלץ.
- התמכרות לחטיפים מלוחים, מתוקים – או שניהם יחד. שלום לך, שקית פופקורן מצופה קרמל!
- תחושת "חייב לסיים את זה עכשיו" – כי איך תשאיר קופסה של עוגיות פתוחה?
המכנה המשותף כאן הוא שאכילה הופכת להיות תגובה רגשית יותר מאשר פיזית, ובמילים אחרות – רעב? לא בדיוק. דחף? כן, בהחלט.
רגע, יש לכם 5 דקות לשאלות?
אם מצאתם את עצמכם אומרים "גם אני" לפחות פעמיים עד עכשיו, אולי כדאי שנענה על כמה שאלות נפוצות:
- שאלה: איך אני יודע אם אני באמת רעב או שאכילה היא רק הרגל?
תשובה: נסה לשאול את עצמך אם היית מוכן לאכול גזר או פרי במקום שוקולד. אם התשובה היא "ממש לא", זה כנראה לא רעב אמיתי. - שאלה: למה אני תמיד נמשך ל"חטאים הקטנים" האלה?
תשובה: זה חלק מהטריק של הגוף – מזונות מתוקים/מלוחים נותנים לנו "סיפוק מיידי" וגם משדרגים את מצב הרוח. קצר טווח, אך מתעתע. - שאלה: האם זה אומר שיש אצלי בעיה חמורה?
תשובה: בהחלט לא בהכרח. הפרעות אכילה קלות הן חלק מנורמות בעולם שחי עם פיתויים, לחץ ועומס.
איך אפשר להתמודד עם זה?
ובכן, החדשות הטובות הן שיש לא מעט כלים פשוטים (ולמעשה – אפילו די משעשעים) להתמודדות עם אותה יד נעלמת שפולשת למקרר באמצע הלילה:
1. צלחת כחולה!
יש סיבה טובה מדוע צלחות כחולות כל כך טרנדיות. התאוריה אומרת שהצבע הכחול עוזר לנו לאכול פחות. לא בטוחים? שווה לנסות! זה כנראה יותר מרגש מלפתוח שוב ושוב את אותו מגש פיצה.
2. עשו לעצמכם "חוק 10 דקות"
מכירים את הרגע הזה שבו אתם מרגישים שאתם חייבים משהו מתוק עכשיו ומיד? נסו להמתין 10 דקות – זה טריק מנצח. בכל כך הרבה מקרים, תגלו שהדחף פשוט מתפוגג.
3. שנו את הסיפור שאתם מספרים לעצמכם
לפעמים כל התירוצים מתחילים באותו מקום: "אני חייב את זה", "אין לי כוח להתנגד". רוצים לנסות גישה חדשה? ספרו לעצמכם סיפור אחר – כמו שוקולד שומר את חיי בגלל שזה הדלק הרוחני שלי. זו גישה הומוריסטית אך יעילה.
מסקנה: לא צריך להילחץ – מספיק להיות מודע ולנסות
בין אם המקרר שלך הוא חזקתך או האויב שלך, שווה להבין שלא מדובר בסוגייה שאין לה פתרון. הפרעות אכילה קלות הן בסופו של דבר שיקוף של איך אנחנו מתמודדים עם רגש. לפעמים, כל מה שצריך זה להתעכב רגע, לשאול את השאלות הנכונות ולפעול בצורה קצת יותר מודעת ופחות אוטומטית.
אז כן, זה אולי ייקח קצת זמן להתרגל, אבל מי שאמר שהחיים נטולי אתגרים? בסוף, אנחנו לא פה כדי להילחם באכילה, אלא פשוט להבין איך להפוך אותה לאקט מחוון ולא אוטומטי. בהצלחה עם המקרר והרגלי החטיפים!