גלה: האם פטריות זה בריא באמת?

האם פטריות זה בריא?

מה העניין עם הפטריות האלו בכלל?

פטריות הן אחת מתופעות הטבע הכי מסקרנות שנחתו על הצלחות שלנו. הן לא ירקות, לא קטניות, ולא קרובות משפחה של תפוחי אדמה – הן שייכות לממלכת הפטריות (כן, יש להן ממלכה שלמה משלהן). אנחנו יודעים שהן מוסיפות טעם עמוק למרק, אבל האם הן באמת בריאות? ואם כן, עד כמה? טוב, לפני שנצלול, האם ידעת שהפטרייה הראשונה שגילו מתועדת כבר למעלה מ-5000 שנה? עכשיו ברור שזה לא סתם טרנד של טבעונים.

אז מה יש בפטריות? הקסם נמצא בפנים

פטריות אולי נראות כמו חטיפי ענן קטנים ותמימים, אבל בתוך גוף הכיפה שלהן מסתתר עולם מלא ברכיבים שיש להם ערך תזונתי מפתיע. הנה כמה מהשחקנים הראשיים שלהן:

  • ויטמינים ומינרלים: פטריות מלאות בברזל, סלניום, ויטמיני B (כמו ריבופלבין וניאצין), ולפעמים גם ויטמין D אם הן חוו קצת שמש. תשעים אחוזים מהאנשים שאני מכיר לא מקבלים מספיק מאלה.
  • בטא גלוקן: שם מפוצץ לקבוצה של סיבים שמחזקים את המערכת החיסונית שלנו ועוזרים להילחם במחלות.
  • נוגדי חמצון: פטריות הן מקור לאנטי אוקסידנטים כמו ארגוטיונאין וגלותתיון. אלה עוזרים לשמור על הגוף צעיר יותר ומאושר יותר.

באיזה מצב אפשר להגיד שהן "חומר על"?

מעבר ליתרונות הברורים, הפטריות נכנסות גם לקטגוריית ה"סופר פוד" – בנות משפחת פטריות מסוימות, כמו ריישי, שיטאקי ואפילו פורטובלו הצנועה, מכילות ערכים תזונתיים שבכיף אפשר לקרוא להם מגה-מזון. פטריות רפואיות, למשל, כבר מזמן הפכו לכוכבות בתחום הבריאות המשלים, עם מחקרים שמעידים על פוטנציאל שלהן בטיפול במתח, דלקות כרוניות ואפילו שמירה על בריאות המוח.

אבל רגע – האם כל הפטריות בריאות באותה מידה?

כמו כל דבר בחיים, גם בעולם הפטריות יש את הכוכבות ואת אלה שפחות. הידעת שרק בסופרמרקט שלך יש לפחות 5-6 סוגי פטריות שונים שיכולים להתאגד ל"מועדון הטופ פטריה"? אבל למרות פטריות הפורטובלו והשמפיניון המתוקות, יש גם פטריות פסיכדליות (מה שמכונה "פטריות קסם") שמתחברות יותר לעולם של מסיבות ופחות לסלט בריאותי. לא, אנחנו לא מדברים עליהן הפעם.

טיפול במתח עם פטריות? מה יש כאן?

כן כן, שמעת נכון! מחקרים חדשים מצביעים על כך שעשרות זנים של פטריות רפואיות כוללים חומרים פעילים שמאפשרים לחזור לנשום עמוק ולעבוד פחות שעות במשרד כדי להימנע מכאב ראש תמידי. הרי אי אפשר לדבר על פטריות בלי להזכיר את הריישי, "מלכת הפטריות המרגיעות". נשמע כמו פיה? זו לא אגדה.

אז איך מבשלים את הקסם הזה?

פטריות הן מה שקוראים "גיבורי המטבח הסמויים". הן יכולות להחליף חלבון, לעבוד כמו ספוג לספוג טעמים, ולהיות פריכות כמו צ'יפס אם מטגנים אותן נכון. הנה כמה רעיונות שתוכל/י לנסות:

  • קציצות פטריות: שילוב של פטריות קצוצות עם קטניות ושיבולת שועל – פשוט וטעים.
  • מרק קרמי עם פורצ'יני: אם אי פעם טעמתם, אתם יודעים למה זה מרגיש כמו "חיבוק מפנים".
  • פיצה עם פטריות: גם אם יש לך רק 5 דקות, פטריות יכולות להפוך כל פיצה פשוטה לחגיגה קולינרית.

שאלות ותשובות מהירות – כי תמיד יש לנו לפחות חמש

האם יש הבדל בין פטריות טריות לייבשות?

כן! פטריות יבשות כמו פורצ'יני או מורל מכילות טעמים מרוכזים יותר, ותוספת טעם מעולה למרקים או רטבים. עם זאת, פטריות טריות נשארות אלופות תזונתיות.

מה הסכנה בפטריית בר?

אם פטריית בר נראית או מרגישה כמו פטריות סופרמרקט – לעולם אל תקחו את הסיכון ותאכלו אותה ללא זיהוי נכון. גם אם זה נראה טעים, לעיתים זה רעיל. כל מי שאי פעם צפה יותר מדי בתוכניות של הישרדות יודע זאת.

האם יש הגבלה על צריכת פטריות?

בעקרון, אין הגבלת כמות ברורה. אבל כמו בכל דבר, איזון הוא המפתח – בואו לא נהפוך את עצמנו לפטרייה בשוקולד.

האם אפשר לשטוף פטריות אחרי שקונים אותן?

בוודאי! שטפו אותן קלות, אבל היזהרו לא להשרות אותן, כי הן סופגות מים כמו ספוג וזה עלול לפגוע בטעם ובמרקם.

האם כולם אוהבים פטריות?

לא, וזה בסדר. יש הרבה אנשים בעולם שעדיין לא יודעים שפטריות הן גן עדן קטן על הצלחת. אל תשפטו אותם (יותר מדי).

סיכום – פטריות זה החיים?

אז האם פטריות זה בריא?

מוזמנות לשתף:

בואו נדבר:

השאירי פרטים
ואחזור אליך ממש מהר עם כל המידע :)

מאמרים נוספים