איך להחזיר את עצמך למסלול: כל מה שצריך לדעת על איזון הורמונלי אחרי לידה
רגע, מה קרה לגוף שלי אחרי הלידה?
הלידה הסתיימה, התינוק (והרגע המרגש הזה) בידייך, אבל פתאום את מתחילה להרגיש כמו מישהו אחר: זה לא הגוף שלך, זה לא ה"מיינד" שלך, וזה בהחלט לא הלך הרוח שהכרת לפני ההיריון. אז, אם את שואלת את עצמך למה את מרגישה כמו קליידוסקופ רגשני על רולר-קוסטר הורמונלי, את לא לבד. אחרי לידה, הגוף שלך עובר שינויים סוערים בזרם ההורמונים, שיכולים לגרום לתחושות פיזיות ורגשיות כאחד.
במהלך ההיריון, ההורמונים השתגעו (ואנחנו מתכוונים לזה באהבה): אסטרוגן, פרוגסטרון ואפילו הורמונים תומכים כמו אוקסיטוצין עבדו שעות נוספות. אבל ברגע שהתינוק נולד, הרבה מההורמונים האלו מתרוקנים כמעט בן לילה. זה כמו הזמנה למסיבת פרידה הורמונלית שהשארת מחוץ לרשימת המוזמנים. וזה, כמובן, יכול להיות סופר מבלבל.
מתי כדאי לדאוג?
אז קודם כול, בואי נסדר את הראש: חלק מהשינויים שאת מרגישה הם לחלוטין נורמליים. שינויים במצב הרוח? ברור. עייפות מוזרה? יאפ. תחושת "מי אני בכלל ולמה אני בוכה מפרסומות של יוגורט"? כולם שם. יחד עם זאת, אם הרגשות האלו מושכים אותך לתחתית רגשית עמוקה, או אם את מרגישה שמשהו באמת לא בסדר, זה הזמן לשאול שאלות ולהתייעץ עם רופא או מטפל.
- מרגישה תשישות בלתי מוסברת שפוגעת בתפקוד היום-יומי שלך?
- את מתמודדת עם דיכאון שמקשה עליך ליהנות מרגעים עם התינוק?
- את סובלת מנשירת שיער קיצונית או שינויים חדים במשקל שלך?
אם התשובה שלך היא "כן" לאחת או יותר מהשאלות האלו, אולי יש פה משהו שדורש יותר מאשר מנוחה, תה צמחים נהדר, וכרית נוחה להנקה.
טיפים פרקטיים לאיזון הורמונלי
בכיר העולם הלימודי והפיזי (כלומר, גוגל) מלא בהמלצות שפינינו עבורך כדי לעשות סדר בבלאגן. אלו כמה רעיונות שיכולים לעזור לך:
1. שינה היא לא מותרות
קלאסי – את בוודאי שומעת שכל העולם ואשתו אומרים לך "תשני כשאת יכולה". אבל ברצינות, זה חשוב. מחסור בשינה מערער את מאזן ההורמונים שלך ככה שאת מתחילה להרגיש את ההשפעות ברמה הפיזית והנפשית. בייביסיטר, חלוקת תפקידים, או אפילו נמנום בצהריים (ללא בושה!) יכולים להיות מצילי חיים.
2. אל תחפפי בתזונה
הורמונים אוהבים אוכל – אבל לא כל אוכל. תני לגוף שלך דלק בצורה של ירקות, חלבונים, שומנים בריאים ודגנים מלאים. חשוב במיוחד לקבל מספיק ברזל, ויטמין D ואומגה 3, שיכולים לתמוך בגוף שלך בתחילת המסע האיזון.
3. התחילי לזוז
לא צריך ישר לקפוץ על מסלולי ריצה או מרתון, אבל פעילות גופנית עדינה כמו יוגה, הליכות קצרות או מתיחות יכולה לעשות פלאים. זה לא רק שורף קלוריות (שזה פחות האישו כרגע) – אלא גם מפחית סטרס ומשפר את מצב הרוח.
4. תנסי לנשום
כן, אנחנו יודעים שאת כבר נושמת, אבל עכשיו זו ההזדמנות לשדרג את זה לנשימות "מודעות". כמה דקות של מדיטציה פשוטה (רק תשבי!) יכולות לייצר שינוי קטן אך משמעותי בשקט הנפשי שלך.
שאלות ששואלים (וגם את כנראה חשבת)
1. מה הקטע עם נשירת השיער?
שיער במהלך ההיריון היה כנראה הדבר הכי חיובי מאז שמפו יבש, אבל זה מתחיל להשתנות. בגלל ירידה ברמות האסטרוגן, את עשויה להבחין בנשירת שיער משמעותית. אל דאגה, זה זמני!
2. אני ג'ינג'ר-טייסון, למה אני עצבנית כל הזמן?
שינויים רגשיים הם תוצאה של תנודות הורמונליות, לחץ, ותשישות. נסי לא להיות קשה מדי על עצמך. את לא אשמה, ואת בהחלט לא לבד.
3. האם יש זמן שבו הגוף שלי יחזור לעצמו סופית?
בדרך כלל, זה לוקח כמה חודשים אחרי לידה. כך שבעוד שיש עוד תהליך לפנייך, זה קורה בצורה טבעית משל עצמו. כמובן, כל גוף הוא יחיד במינו.
איזון הורמונלי זו הרפתקה
לדבר על אחרי-לידה זה לדבר על יציאה למסע. הגוף שלך עבר טרנספורמציה מדהימה, ועכשיו הוא מתאזן מחדש, מייצר סדר מתוך הכאוס ההורמונלי. בדרך את אולי תחווי תהפוכות נוספות, אבל עם מספיק מנוחה, תשומת לב וידע – את יכולה לאזן את עצמך (או לפחות להרגיש שאת בשליטה).
תני לעצמך קצת אהבה לאורך הדרך. אחרי הכול, זה לא משנה מה אומרים ההורמונים שלך – את כבר עשית דבר מדהים. אז תורידי לחיצה לכפתור הפנימי של "תנו לי קצת אוויר לנשום". בסוף, את תראי, הכול מסתדר.