כשההורמונים יוצאים לחופשה: מה באמת קורה לנו?
טוב, בואו נודה על האמת – רובנו לא ממש חושבים על ההורמונים שלנו ביום-יום. הרי למה שנחשוב עליהם? הם סתם קורים שם, איזה גיבוב כימי שנמצא ברקע. אבל אז, בלי אזהרה מוקדמת, ההורמונים מחליטים לצאת לטיול ג'יפים בטבע, ולהשאיר אתכם תקועים עם תופעות לא ברורות, רגישויות מעיקות ובעיקר, זו התחושה הכי לא חמודה בעולם – חרדה.
חוסר איזון הורמונלי הוא כמו אורח לא מוזמן במסיבה. הוא דוחף את האף, משבש את המוזיקה ולפעמים אפילו גונב את הקינוחים. אבל איך בדיוק זה קורה? ומה הקשר שלו לחרדה? ולא פחות חשוב – איך אפשר להחזיר את הסדר לטירוף הזה? אני כאן כדי לגלות לכם הכול. אז שבו בנחת (או ברעד קל, אם החרדה כבר נכנסה לפעולה), ותנו לי לקחת אתכם לסיור אינטימי בעולם ההורמונים המשתוללים.
מי אתם בכלל, הורמונים?
לפני שאני מתחילה להטיח האשמות, בואו נדבר עליהם רגע. הורמונים הם חומרים כימיים שמיוצרים בגופכם, בעיקר בבלוטות האנדוקריניות (כן, זה צירוף שמזכיר פתקים ממורה למדעים). ההורמונים משמשים כסוג של "שליחים" – הם משתגרים לכל מיני מקומות בגוף ומעבירים מסרים קריטיים, כמו: "עכשיו הגיע הזמן לישון" או "יום חמישי הגיע, תאכל שוקולד!"
אבל מה קורה כשהשליח מתבלבל? כשהוא מגיע באיחור, משאיר את ההודעה בכתובת הלא נכונה, או גרוע מכך – בכלל לא שולח אותה? כאן מתחילות כל הצרות. וחוסר האיזון הזה? ובכן, הוא כמו רכב תקול בסרט מרדפים. איבדת שליטה? אין לדעת לאן זה יוביל.
מה סיפור הקשר בין הורמונים לחרדה?
קורטיזול – המלך של הדרמה
אם החרדה הייתה סדרת טלוויזיה, הקורטיזול היה הדמות הראשית. קורטיזול, המכונה גם "הורמון הסטרס", הוא אחת הסיבות העיקריות לתחושת הלחץ שמזנקת משום מקום. במצב רגיל, הוא דווקא די מועיל – הוא עוזר לנו להתעורר בבוקר וממריץ אותנו להתמודד עם אתגרים. אבל כשהוא משתחרר מעבר למידה, ובמיוחד לאורך זמן? שלום חרדה, שלום לב משוגע.
אסטרוגן ופרוגסטרון – עושים בלגן בזוגיות
לגבי שני החבר'ה האלה מהעשור האחרון בספארי? הם לגמרי זוג נעליים כשזה מגיע לאיזון נפשי. שינויים חדים ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון, כמו במהלך המחזור החודשי, במנופאוזה או בהריון, יכולים להוביל להתפרצויות רגשיות ולתחושת מתח שקשה להכיל.
- שאלה: האם זה קורה רק לנשים?
תשובה: בהחלט לא! בעוד שהמחזורים החודשיים ברורים בעיקר אצל נשים, גברים חווים תנודות הורמונליות שמסוגלות להשפיע על מצב הרוח שלהם גם כן.
גם הטירואיד משחק בכל זה
כשמדברים על חרדה ושינויים הורמונליים, אי אפשר לשכוח את בלוטת התריס. אם הבלוטה הזו עובדת יותר מדי (מצב של יתר פעילות) או משתעממת ולא עובדת מספיק (תת פעילות), תחושות של חוסר מנוחה ופחד יכולות להיות תוצאה ישירה.
איך זה מרגיש כשכל זה קורה?
- פרפרים בבטן שבכלל לא קשורים להתאהבות
- דפיקות לב מהירות בלי שעשיתם ספורט
- תחושת מועקה כללית שמסרבת לעזוב
- תחושה שאתם עומדים לאבד שליטה
- עייפות אבל גם רגשנות שיוצאת מפרופורציה
כן, זה מרגיש די מבלבל. ובזמן שחוסר איזון הורמונלי אינו האחראי הבלעדי לכל תחושת חרדה, הוא יכול בהחלט להיות מתכון נהדר (או דווקא לא נהדר) להעצמת הלחץ כשהמצב הנפשי שלכם גם ככה רגיש.
אז מה עושים עם זה?
תזונה במקום הראשון
לפני שאתם רצים לחטט בגוגל אחר תוכניות גמילה מהורמונים (רמז: זה לא קיים), בואו נדבר על מה שנכנס למטבח שלכם. צריכת מזון שמאזן את רמות הסוכר בדם, מזין את המוח ושומר על פעילות בלוטות הגוף יכולה לעשות פלאים. חפשו מזונות עשירים באומגה 3, ויטמינים ומינרלים, וגם – כוס יין אדום בסוף היום לא תזיק (אבל רק אחת!)
תנו לגוף לזוז
פעילות גופנית היא לא רק דרך לשרוף קלוריות. היא תשחרר אנדורפינים שיעזרו להתמודד עם המתח, תנקה את הראש שלכם מצרות, ואולי אפילו תעשה פלאים למצב הרוח.
בדיקות תקופתיות הן לא רק למבוגרים
בדיקות רמות הורמונים ואיזון הבלוטות הן קריטיות. במקום לרדוף אחרי תסמינים, אתם יכולים להבין מה באמת קורה מתחת לפני השטח.
תרפיה – זו לא מילה גסה
אם החרדה משתלטת לכם על החיים, יש אנשים שיכולים לעזור. בין אם זה פסיכולוג, יועץ או מדריך יוגה שמח עם חיוך תמידי – אל תהססו לחפש תמיכה.