אכילה רגשית: האם זה תמיד סימן לעומס נפשי?

האם אכילה רגשית תמיד קשורה לעומס נפשי?

בין אם זה כוס גלידה ענקית אחרי פרידה, חבילת שוקולד אחרי יום מעיק במשרד או נשנושי לילה מול המחשב – האכילה הרגשית הפכה להיות הכוכבת הראשית שלנו בזמנים הכי רגשניים. אבל האם היא תמיד קשורה לעומס נפשי? האם כל פעם שאנחנו זוללים בורקס בקצב מופלא, זה בגלל שהנפש שלנו אומרת: "הצילו!"? ובכן, התשובה אולי תפתיע אתכם.

מהי בכלל אכילה רגשית?

לפני שנצלול לתוך הדיון האם מדובר רק בעומס נפשי, חשוב להגדיר מהי בכלל "אכילה רגשית". מדובר בתופעה שבה אנחנו אוכלים לא בגלל שאנחנו באמת רעבים פיזית, אלא כדי למלא צורך רגשי. זה יכול להיות שעמום, דאגה, עצב, לחץ, ואפילו – תחזיקו חזק – שמחה! כן, גם כשאנחנו שמחים במיוחד, זה לא נדיר להרים איזו עוגיה או פיצה קטנה כדי "לחגוג".

אבל למה דווקא אוכל?

טוב, בואו נוותר כאן על המדע הכבד ונעשה את זה קליל: אוכל עושה לנו טוב. הוא מספק לגוף אנרגיה, אבל גם מחבק אותנו בצורה לא מילולית, מחזיר אותנו לרגעים נוסטלגיים מהילדות (זוכרים את הריח של עוגת השוקולד של סבתא?) ומפעיל את מרכזי ההנאה במח שלנו. וכשיש כאוס בחוץ – אין פלא שאנחנו פונים אליו כמו לאיזה חבר אמיתי.

אז מה הקשר לעומס נפשי?

עכשיו כשהבנו את הבסיס, בואו ניגש לשאלה הגדולה: האם אכילה רגשית היא תמיד תוצאה של עומס נפשי? התשובה היא – לא בדיוק. נכון שעומס נפשי, כמו יום קשה בעבודה או ריב עם מישהו קרוב, יכול להיות טריגר לאכילה רגשית, אבל לא מדובר בגורם הבלעדי.

  • הרגלים: לפעמים האכילה הרגשית נטועה לחלוטין בהרגלים שצברנו לאורך השנים. מי לא זוכר את הסרטים שבהם הגיבורים פותרים כל משבר רומנטי עם דלי של גלידה? התרבות שלנו מלמדת אותנו שחיבור בין אוכל לרגש הוא נורמה.
  • שעמום: לא הכול דרמטי. לפעמים זה פשוט עניין של "אין לי מה לעשות, אז אולי אכין לעצמי משהו טעים".
  • הרגלים חברתיים: "אז מה, לא תאכל פרוסת עוגה במסיבת יום ההולדת שלי?" – כן, גם ללחץ חברתי יש כאן תפקיד.
  • פיזיולוגיה: לפעמים אנחנו פשוט עייפים או חסרי אנרגיה, והמוח מפרש את זה כצורך בסוכר או חומרים אחרים כדי להתגבר על התחושה.

שאלות ותשובות – כדי להבין טוב יותר

1. האם רק נשים סובלות מאכילה רגשית?

ממש לא. למרות שהמושג הזה מזוהה יותר עם נשים, גברים גם חווים אכילה רגשית, פשוט לעיתים רחוקות ידברו על זה.

2. האם תמיד תוקפים מתוקים?

לא! מתוקים הם בחירה פופולרית בגלל ההשפעה שלהם על תחושת האושר, אבל גם פחמימות וארוחות מלוחות יכולות להיות קרקע פורייה לאכילה רגשית.

3. איך בכלל יודעים שזה רגש ולא רעב?

שאלה מצוינת! לרוב, רעב רגשי מופיע באופן פתאומי ודורש משהו ספציפי ("אני חייב שוקולד עכשיו!"), בעוד שרעב פיזי מתפתח בהדרגה והוא יותר גמיש מבחינת סוג האוכל.

4. אפשר "להיפטר" מאכילה רגשית?

היא לא בהכרח משהו שצריך להיפטר ממנו, אלא להבין מה עומד מאחוריה. מודעות היא המפתח.

5. מה הפתרון במצבים של עומס נפשי אמיתי?

לפעמים האוכל הוא לא התשובה. מדיטציה, שיחה עם חבר קרוב או יציאה להליכה יכולים לעשות נפלאות.

אז מה זה אומר עלינו?

האכילה הרגשית לא תמיד קשורה רק לעומס נפשי, והיא גם לא "כישלון" שאתם צריכים להתבייש בו. זה טבעי לחלוטין לחפש עוגן רגשי באוכל מדי פעם. המפתח הוא לשים לב מתי מדובר בהרגל חולף ומתי זה הופך לדפוס שמזיק לנו. גלו מודעות, היו קשובים לעצמכם, ובעיקר – תיהנו גם מהביס, אבל לא רק ממנו.

אם יצאתם מהמאמר הזה עם תחושה שכדי לאזן את חייכם אתם צריכים קצת יותר מניהול קלוריות וחלבונים, עשיתי את חלקי. ומה עכשיו? עזבו אתכם מגלידה, תפרגנו לעצמכם משהו אחר שמשמח אתכם. אולי זה בדיוק הזמן לחפירה על איזה חלום קטן שזנחתם?

מוזמנות לשתף:

בואו נדבר:

השאירי פרטים
ואחזור אליך ממש מהר עם כל המידע :)

*השירות מתמקד בנשים

מאמרים נוספים